Thursday, November 12, 2015

Yurt disinda is bulmanin en kolay yontemi

Selam millet..

Bastan soyleyim uzun bir yazi oldu! Cayinizi vs. almadan baslamayin okumaya .)

Blogdaki ilk yazim olmasi dolayisi ile biraz heyecanliyim haliyle, tabii ki ilk konumun yurt disinda is bulmak olmasi ve bunun zamanlamasi manidar .)

Hatalari sorunlari vs. hos gorun bi kac seferlik.

Hiiic uzatmadan genel bir bilgi ile direkt basliyorum yazima..

Her ise alim surecinde onemli olan sey, o firmaya ekleyeceginiz KATMA DEGERlerinizdir, en onemli olan nokta ise sahip oldugunuz farkli degerlerinizi dogru firmaya dogru sekilde satmanizdir. Iste bu noktadan cikarak bir siniflandirma yapacak olursak ortaya 2 farkli is bulma yontemi cikmakta. 

Birinci yontem, okudugunuz bolum ve onun uzerine koydugunuz tecrubelerimizi KATMA DEGERLERIMIZ olarak kullanarak is bulmaya calismak. Klasik ve en cok tercih edilen yontem.

Ikinci yontem, dilimiz, ulkemiz ve ulkemizin sosyal iliskilerdeki spesifik ozelliklerini KATMA DEGERLERIMIZ olarak kullanarak is bulmaya calismak. Iste yogunlasacagimiz ve bize yurt disi is kapilarini acan yontem ise budur.

Yontemlere biraz daha derinden bakalim. 

Birinci yontem biraz daha teknik bilgi gerektiren, Ar&Ge, uretim, patent uzmanligi, is gelistirme gibi departmanlar icin daha uygun olan ve yurt disinda is bulma olasiligi daha az ve cok daha uzun ise alim sureci olan yontemdir. 
Cunku sirket zaten sizi o ulkeye getirmek icin hem maddi hem de burokratik bir cok yukun altina girmesi gerekicek, sizin kadar olmasa bile size yakin olan kendi vatandaslarini secmek onlar icin cok daha kolay ve efektif bir yontem. Ayrica Ingilizce ana dili olmayan butun ulkeleri de cikarin listenizden cunku Ispanyada Ar&Ge labinda ingilizce bilmeniz hic bir ise yaramaz! 
Sizin Fenyl Ethyl Aldehyde diye bildiginiz madde burda Fenil Etilico Aldehido (dusun bu cok anlasilir bir ornek, daha anlasilmaz seyler var da aklima gelmedi gece gece)
Sozun ozu ortaya koydugunuz KATMA DEGERi o sirkete saglayacak bir cok RAKIBINIZ var ve zaten O ulkenin pasaportunu tasiyolar!! Dolayisi ile bu yontem anlamsiz, ama denemeyin demiyorum, bunu da deneyin tabi!!

Ikinci Yontem ise cok daha basarili, ozellikle biz Turkler icin. Cunku satacagimiz sey ONCELIKLE Turk olusumuz, dilimiz ve sosyal iliskilerimiz, sonrasinda tecrubelerimiz ve okudugumuz bolum.
Bu degerleri sunabilecek RAKIPLERINIZ diger yonteme gore coooook daha az. Dolayisi ile bu yonteme yuklen!!!

Haydi bu yontem icin tek tek degerlerimize bir bakalim.

Turk olusumuz neden onemli?

Turkiye 80 milyon nufusu ile cok buyuk bir Pazar, her urunun yuklu bir tuketimi ve alicisi var ve daha da guzeli (aslinda pek de iyi bir ozelllik degil ama bizim bu durumumuz icin guzel) bir cok hammaddeyi ve bitmis urunu ITHAL ediyoruz. 
Bu ne demek, Ithalatci firmalarin hepsi icin Turkiye cok onemli bir kazanc kapisi. 
Daha da guzeli Avrupaya yakin, hem kulturel hem mesafe hem de davranis olarak, bu da su demek oluyor ki biz Avrupaya bir Cinliden, Afgandan ya da Araptan daha hizli ve efektif bir sekilde uyum saglayabiliriz.

Turkce neden onemli?

Turkiyedeki bir cok sirket icin, Ingilizce her ne kadar yaygin olsa da hala efektif bir iletisim araci degil. Tabii ki Sirketlerde Ingilizceyi ana dili gibi kullanan calisanlar mevcut ancak hala satin almanin gerceklestigi ya da teknik detaylarin degerlendirildigi diger bazi kritik departmanlarda iletisimde olunan kisiler ile ingilizce iletisim cok efektif olmayabilmekte. Yani bir cok TURK firma icin ITHALATIN yapildigi yabanci firmada bir Turk ile muhattap olmak buyuk avantaj.

Sosyal iliskiler neden onemli?

Cunku yabanci firmadaki muhattabiniza “abi su MSDS leri bugun acil gonderin Calisma Bakanligindan denetlemeye gelecekler, yeminlen kapatir giderler” ya da “mudur su fiyatlamayi yapip numuneyi gonderin, musteri bekliyo, proje kacacak” diye soylediginizde cok buyuk ihtimalle size (mailinize) bos bakip sirada kim varsa onunla ilgilenir bu sirada sizin basiniz derde girer ya da projeler kacar.. Halbusi orda bir Turk varsa bu gibi durumlari maillesmeden whatsupptan bile halledersiniz.

Evet zaten sahip oldugunuz bu 3 KATMA DEGERINIZI tecrubeniz ve okudugunuz bolum ile de bir guzel destekleyip bir de dogru sirketlerde dogru kisiler ile iletisime gecerseniz sasirtici geri donusler almaniz isten bile degil.
  

Simdiye kadar yabanci sirketlere hangi degerlerimizi on plana cikartip SATACAGIMIZI genel hatlari ile konustuk. Yani Genel stratejiyi yazdik, “hocam bana ne yapacagimi sole biy biy konusma ordan” diyenler icin teker teker bundan sonraki adimlari da yazayim;

Once;

1-  Okudugun bolum ile ilgili ve/veya biraz tecrubenin oldugu sektorun genel durumunu bi arastir (ki zaten biliyo olman gerek)

2-  Sektore yurt disindan IHRACAT yapan (yurt disindan trye satis yapan yabanci firmalar) ve Trde uretim yapan firmalarin listesini cikar

Simdi yol ikiye ayrildi, elinizde 2 tane liste var A) IHRACATCILAR ve   B) Trdeki URETICILER


a.       IHRACATCILAR (ihracatci yabanci firmalar)

                                                               i.      TRde ofis veya distributor araciligi ile satis yapanlari ayir, cunku onlar seni yurt disina cikarmaz, TRde istihdam ederler!!

                                                             ii.      Yurt disindan direkt satis yapan sirketleri bul, listeni tazele.

                                                            iii.      Bu sirketlerin buyukluklerini, aktivitelerini, TR piyasasindaki buyukluklerini bul - YANI BIR SEKILDE TURKIYE ONLAR ICIN NE KADAR ONEMLI (Bir Turku ise alacak kadar ya da degil) bul. (ki biraz isin icinde isen bunlari hali hazirda biliyosundur)

                                                           iv.      Turkiyenin onlar icin cok onemli oldugu sirketlerin iletisimlerini, Insan Kaynaklari calisanlarini ya da patronlarini bul                                               (nasil? Deme!! LinkedIn diye bi arac var elinin altinda, yaz / ara bulursun!! )

                                                             v.      Insan Kaynaklari veya  patrona DIREKT yaz!! LinkedInden ya da firma iletisiminden ya da o sirketi ara Insan Kaynaklarindaki kisinin mailini iste DIREKT mailine yaz.

                                                           vi.      Ne yazican?? Google dan arastirip bulabilirsin MOTIVATION LETTER vs. diye aratirsan cikar..                         Hic bir sey bilmiyosan “benim adim su, Turkum, Kimya Muahendisiyim su su islerde calistim, TR pazari soyle buyuk, su su baglantilarim var, su su bilgilerim var, su su sekilde size yararli olabilecegimi dusunuyorum, Turkiyeye ziyaretiniz olursa sizinle tanismak, bir kahve icmek ve varsa ileriki projeleriniz ile ilgili konusmak isterim” de

                                                          vii.      Bunu listen bitinceye kadar yap.


b.      URETICILER (tr de uretim yapan firmalar)

Aslinda ureticiler isinize yaramaz ancak ortada bir uretim varsa o uretim icin gerekli olan hammaddeler de vardir! Iste size listenizi genisletmek icin bir yol.
Bu hammaddelerin IHRACATINI YAPAN yurt disindaki firmalar simdiki hedefimiz
ORNEK verecek olursak; LINALOOL uretmek icin ACETON almaniz gerekiyo, Yani LINALOOL uretimi yapan bir firmada calistiysaniz A bolumunde LINALOOLu Turkeyeye satan firmalari listelediniz, SIMDI ise TRde LINALOOL uretimi yapan firmalara yurt disindan ACETON satan firmalara gidicez, boylelikle sansimiz daha da artmis olacak)

                                                               i.      Listenizi A da anlattigim sekilde yapin

                                                             ii.      Aslinda gerisi A dakinin aynisi :p  Firmalari bul –      listeni yap – Iletisimleri kur ve SALDIR.

Sistem efektif, bende ise yaradi. Tabii ki her durum kendine ozeldir ve 3 gunde sonuc vermeyecektir, ancak biraz zaman ayirarak hizli bir sekilde geri donusler alabilirsiniz diye dusunuyorum.

Karisik oldu ise iletisime gecin daha detayli konusalim...

Ileriki yazilarda LinkedIn nasil efektif kullanilir bunu da yazacagim.

Saygilar


3 comments:

  1. Well done! Congratulations for your first post! Good luck :-)

    ReplyDelete
  2. Tebrikler Ozan bey . Gerçekten güzel ve faydalı bir yazı olmuş.

    ReplyDelete